knjizevnost
Dobitnik Vitalove nagrade za 2013. godinu je Drago Kekanović za roman VEPROVO SRCE u izdanju Srpske književene zaduge. Žiri Vitalove nagrade: Jovan Zivlak, predsednik, Nikola Strajnić i Vladimir Gvozden.
Više informacija ovde.


GRADSKA BIBLIOTEKA

Pogledajte program za decembar ovde.


                                          
KLUB PROMETEJ


Izdavačka kuća Prometej je objavila knjigu Ubice u ime države Marka Lopušine, istaknutog novinara i publiciste koji se decenijama bavi mračnom stranom novije srpske istorije i tajnim službama. Obelodanjivanje činjenica o „režimskim” ubicama bivše Jugoslavije i Srbije, ima veliki značaj za javnost, kao i za budućnost pregovora za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Marko Lopušina postavlja pitanja koja se prećutkuju, a tiču se svih nas: Ko su bile ubice u ime države sa prostora bivše Jugoslavije i današnje Srbije? Koliko su i koje ljude oni likvidirali? Šta u tajnim dosijeima Brozove i Miloševićeve političke policije piše o ovim likvidatorima i njihovim žrtvama? Mogu li se ti dosijei rekonstruisati, i na osnovu njih može li se suditi državnim egzekutorima? Mogu li se žrtve ubica u ime države rehabilitovati?

Ova pitanja je neophodno postaviti ne samo iz osećaja morala ili čovečnosti, već i formalno: u rezoluciji Evropskog parlamenta od Srbije se zahteva otvaranje nacionalnih arhiva, naročito Udbe, otvaranje dosijea tajne policije, okončavanje rehabilitacija i isplate odštete ljudima stradalim u političkim i policijskim procesima i progonima. Da bi se ovo desilo, potrebno je donošenje Zakona o otvaranju tajnih dosijea, kada će konačno biti utvrđene žrtve tajnih službi Jugoslavije i Srbije.

Ova knjiga sadrži zaprepašćujuće podatke o delovanju Ozne, Udbe, SDP, RDP, JSO koji su izneseni na osnovu pažljive rekonstrukcije dostupnih podataka. Tema političkih atentata čiji se počinioci ne procesuiraju, preispitivanje kidnapovanja i likvidiranja u ime određene politike određuje nas spram prošlosti, i direktno utiče na budućnost Srbije.

---------------------------

Knjiga SNOVI - PSIHOLOGIJA SNOVA I NJIHOVO TUMAČENJE doktora Ivana Nastovića objavljena u Prometeju kao šesto, prerađeno i prošireno izdanje. Dopunjena sa šest novih poglavlja, sa mnoštvom novih protumačenih snova, ova knjiga predstavlja kapitalno i enciklopedijsko Nastovićevo delo na preko hiljadu strana,  namenjeno svima onima koji su autentično zainteresovani za psihologiju snova i njihovo tumačenje. 
Ovde možemo saznati kakva je simbolika i značaj određenih snova, zašto se snovi ponavljaju, zašto imamo košmare, kakve snove imaju deca, odgonetnuti metafore seksualnosti, shvatiti puteve psihološkog sazrevanja...
 Doktor Nastović je prvi sačinio svojevrsnu originalnu sintezu tri moguća pristupa snovima – sintezu Frojdovog, Jungovog i Sondijevog pristupa. On je uspeo da u jednu celinu spregne i ono što zahteva individualno,  kolektivno i porodično nesvesno. Nastović pokazuje da nema unapred fiksiranog jezika simbola, nego da svaki simbol možemo protumačiti „kako valja“, tek kada ga stavimo u kontekst samog sna, iskoračujući izvan kruga strukture sna i ulazeći u ličnost samog snevača.                  
„Nesvesno ima mudrost koju naše svesno biće nema.“ Ta mudrost nam nešto govori, ali to često zanemarujemo. Stoga će ova knjiga otvoriti mnoga pitanja o našim životima i pomoći da spoznamo sami sebe.KULTURNI CENTAR NOVOG SADA

Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu u Kulturnom centru Novog sada održavaće se ciklus predavanja Psihopolis. Predavanja drži dr. Zoran Milivojević

Klub «Tribina мladih» Četvrtak, 31. januar 2013., 19 h,

PSIHOPOLIS U KULTURNOM CENTRU NOVOG SADA
 
LJUBAV IZMEĐU LITERATURE I PSIHOTERAPIJE – Moć ljubavi u knjigama Ivane Kuzmanović 
Govore: Ivana Kuzmanović, Zoran Milivojević
 Promocija knjige  Ivane Kuzmanović  U ime Ljubavi (Laguna, 2012)

Posle tribine autorka će potpisivati svoje knjige, a posetioci će njene, kao i knjige Psihopolisa  moći kupiti po promotivnim cenama.

O autorki:
Ivana Kuzmanović rođena je 1966.godine u Beogradu. Prvi roman "Lemurova ljubav"  ( 2007) doneo joj je brojnu čitalačku publiku i opredelio je da, iako diplomirani pravnik , nastavi da piše.  Uzbudljiva i neobična iskustva iz perioda bavljenja muzikom, putovanja po svetu, kao i godine intenzivnog rada na sebi, autorka je opisala  u  mahom  autobiografskim romanima:  Manje od tri,  Amor portenj i  U ime Ljubavi. Studija o ljubavi, "Od kada sam se zavolela - VOLIM", doživela je osamnaest izdanja i dobila priznanje Hit libris kao jedna od deset najčitanijih knjiga u 2011. godini. Smatrajući  da je  ljubav najvažnija tema u životu svakog bića, Ivana Kuzmanović je pokrenula  Susrete po meri srca, razgovore o ljubavi, na kojima se  već više od dve godine okupljaju iskreni  tragaoci  za ovim blagom. Savetnik je za život i lični razvoj, a odnedavno i srećna majka osmomesečnog sina Filipa kojeg je, ne gubeći veru ni časa, rodila u svojoj 46. godini.

O knjizi:
Roman U ime Ljubavi, roman o snazi ljubavi i hrabrosti da se njena moć iskusi,  još jedno je od Ivaninih dela koje blagotvorno deluju na dušu čitaoca, pokrećući ga u pravcu ljubavi, pozivajući ga da potraži odgovore na goruća pitanja svoga srca.
Junaci ovog romana nasledili su bol i emocionalne ožiljke od svojih roditelja. Postali su ili žrtve ili dželati. Nedostatak ljubavi i nerazumevanja gurnuli su ih na periferiju života, u bolest, izolaciju, destrukciju, tugu... Kada ih je patnja potpuno zarobila, trgnuli su se i otkrili da, ma koliko se osećali nevoljenim i gde god se nalazili, promena je moguća, a iskorak iz đavoljeg kruga dostupan.
-    „Sreća je pitanje odluke“, poručuje autorka,  „i zato poneko zauvek ostane u krugu ponavljanja, a neko se osmeli i iskorači. “ O tome kako svest sazreva, na koji način se razvija i na kakve teškoće nailazi, saznajemo iz romansirano prikazanih iskustava i praktičnih uputstava. Ovo je knjiga o buđenju, o samospoznaji i novim pogledima na stare pojmove, kao i drugačijim načinima za rešavanje svakodnevnih životnih teškoća.


ZAVOD ZA KULTURU VOJVODINE

NOVO IZDANJE ZAVODA ZA KULTURU VOJVODINE
U okvirima projekta "Evropske perspektive održivog razvoja kulture" odeljenja za međunarodnu saradnju, Zavod za kulturu Vojvodine objavio je knjigu ODRŽIVI RAZVOJ KULTURE: EVROPSKE PERSPEKTIVE u kojoj su predstavljene prezentacije i predavanja eksperata iz oblasti kulturnih politika i lokalnih strategija na temu održivosti razvoja kulture u evropskom kontekstu. Izdanje je namenjeno zainteresovanoj javnosti, ali pogotovo kreatorima kulturnih politika pokrajine i vojvođanskih gradova. Zajedno sa objavljenom “Agendom 21 za kulturu”, ovo izdanje čini celinu, budući da pored teorije promoviše iskustva u praksi. Urednik i autor projekta je Biljana Mickov, menadžer u kulturi i istraživač, uz asistenciju Dragana Ilića iz Zavoda za kulturu Vojvodine. 
Izdanje je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku. Na sajtu Zavoda za kulturu Vojvodine: www.kultura-vojvodina.org.rs srpski deo knjige može se besplatno skinuti (daunlodovati). Štampano izdanje knjige poklanjamo za tekuće praznike svim zainteresovanima, pod uslovom da su na neki način profesionalno uključeni u delatnosti povezane sa kulturom. Tiraž je ograničen. Knjiga se može dobiti u Zavodu za kulturu Vojvodine, Vojvode Putnika 2, Novi Sad. 


BIBLIOTEKA MATICE SRPSKEKNJIŽARA BULEVAR BOOKS OGRANAK SANUKNJIŽEVNI PROGRAMI U CK 13